Inhoud

3D Printen wordt pas echt leuk als je je eigen ontwerpen kunt maken. Een voor de hand liggende manier om je eigen model te maken is door het zelf te tekenen. In deze introductiecursus maak je kennis met verschillende 3D tekentechnieken. Je gaat zelf aan de slag met verschillende (gratis) softwarepakketten en ervaart hoe leuk dat is. Ook leer je, tijdens het modelleren, rekening te houden met 3D print voorwaarden zodat je je model eventueel uit kunt (laten) printen.

Les 1

Na een overzicht van de verschillende tekentechnieken beginnen we eenvoudig en gaan een 3D-model maken met behulp van solid-modelling. Dit doen we in Tinkercad. Deze gratis modelleersoftware wordt veel gebruikt op scholen en leent zich prima voor het ontwerpen van vormen die je kunt 3D-printen.

  • Verschillende tekentechnieken
  • Tekenen in Tinkercad

Les 2

Om wat ervaring op te doen met verschillende manieren van tekenen kijken we in deze les naar Digital-Sculpting en Sketch-Based modeling als techniek. Daarvoor gebruiken we respectievelijk Sculptris en Fusion 360 als (gratis) softwarepakket. We gaan in deze les ook wat verder in op bestandformaten en printvoorwaarden.

  • Digital sculpting in SculptGL en/of Sculptris
  • Sketch Based Modeling in Fusion 360
  • Bestandsformaten
  • Printvoorwaarden

Les 3

In deze laatste les van de introductiecursus nemen we een kijkje in Blender. Deze veelzijdige softwaretool maakt o.a. gebruik van Polygonal modeling techniek ook wel mesh- modeling genoemd. Vergelijkbare software is bijvoorbeeld Maya of 3DS-Max. Dit is een complexe tekentool maar zeker de moeite waard om te bekijken en de potentie van het zelf modelleren te ontdekken.

  • Polygonal / Mesh Modeling in Blender
Beginner
Van 8 tot 88 jaar
Min. 4, Max. 8.
3 middagen
Van 12:30 tot 15:30 uur.
€ 125,- incl. btw

Resultaat

Je hebt ervaring opgedaan in verschillende 3D tekenpakketten, die gratis ter beschikking zijn, om een model te kunnen maken dat geprint kan worden. Je weet waar je op moet letten bij het ontwerpen van je eigen 3D modellen en welke techniek je het best in kunt zetten voor het gewenste eindresultaat.

Voorwaarden

Je moet beschikken over een goed werkende laptop (die je meeneemt op de cursusavonden) én een muis of tekentablet.

Eerstvolgende cursus

Als u zich nu aanmeldt dan ontvangt u z.s.m. bericht van de eerstvolgende startdatum.

Meld je nu aan

Uw aanmelding wordt pas definitief nadat contact met u is opgenomen.
U kunt hierboven één of meerdere cursussen tegelijk aangeven of het formulier meerdere malen insturen.
Alle cursussen kunnen op verzoek worden gegeven in Arnhem of Zevenaar